Oscypki

oscypkiNiektórzy z nas są smakoszami wędlin, a inni serów, lodów czy ciast, przetworów domowych czy innych regionalnych przysmaków, ale każdy z nas czy to podczas wyjazdu urlopowego czy służbowego i podczas pobytu w innym regionie kraju próbuje miejscowego jedzenia, które może się znacznie różnić od tego, do którego przywykliśmy w domu. Dlatego różne punkty naszego kraju słyną zupełnie z czegoś innego i warto wykorzystać okazje do tego, aby skosztować przynajmniej niektórych potraw czy przysmaków, bo nie wszystkie z nich można kupić w całym kraju.

Przykładowo oscypki są wyrobem z regionu naszego Podhala i tam można kupić te właśnie sery, których wyrób musi być poświadczony odpowiednim certyfikatem, a wcześniej zostaje on poddany kontroli na wszystkich etapach produkcji zanim zostanie zatwierdzony. Tradycyjne oscypki mają ściśle określoną wielkość zamykającą się w przedziale od 17cm do 23cm, a jego waga to minimum ok. 60dag do 80dag, a kształtem przypominają one wrzeciona, ozdobione boki, bo są też sery, które mają bardziej zaokrąglony kształt, ale też już inną nazwę, ale często są mylone zwłaszcza przez turystów. Oczywiście każdy swój ser chciałby sprzedawać jako tradycyjne oscypki, bo są one najpopularniejsze i najbardziej znane w całym kraju, więc większa sprzedaż byłaby zapewniona jednakże nie każdy ma do tego prawo. Jednakże produkować oscypki można tylko w sezonie letnim czyli od maja do września, czyli podczas wypasu owiec, bo oscypki wędzone są w bacówkach, które zimą pozostają zamknięte, bo owce na halach nie miałyby czego jeść. Cały proces produkcji i wytwarzania oscypka jest bardzo złożony i składa się z kilku etapów, które także są ściśle określone i nie mogą być w żaden sposób skrócone lub zmienione, bo oscypki nie byłyby wtedy tymi tradycyjnymi serami. Nikt nie potrafi tak skutecznie sprzedawać oscypków, jak górale, którzy potrafią każdego namówić na kupno kilku zamiast jednego, podobnie jest z innymi wyrobami, jak prawdziwe góralskie kierpce czy inne pantofle, skóry owcze itd. będąc na wycieczce po prostu jesteśmy też rozluźnieni i poddajemy się chętniej urokowi chwili, a góralskie kramy z różnymi produktami rozłożone w najbardziej uczęszczanych rejonach sprawiają, że nie możemy się im oprzeć.

Takie kramy czy budki nie każdemu się podobają, bo uważamy, że są nie higieniczne itd., ale gdyby nam przyszło kupić oscypki w sklepie, z przeszklonej witryny to zakup wcale nie byłby dla nas zbyt atrakcyjny, ponieważ straciłby cały swój urok, a atmosfera wokół kramu, zgromadzone osoby i turyści, nieustający gwar i widok gór, gdy tylko podniesiemy wzrok sprawia, że oscypki są tak niezwykłe i nam smakują.